Upphandlingsformer - En översikt över de olika upphandlingsformerna

Inledning:

Att välja rätt upphandlingsform är en viktig del av inköpsprocessen för organisationer. Det finns olika typer av upphandlingsformer som passar olika behov och situationer. I denna artikel kommer vi att titta närmare på de olika upphandlingsformerna och när de är lämpliga att använda.

Öppen upphandling

Öppen upphandling är den vanligaste upphandlingsformen och används när organisationen vill köpa en produkt eller tjänst från en leverantör. Detta innebär att alla leverantörer som uppfyller kraven kan delta i upphandlingen. Denna form av upphandling är lämplig när marknaden är stor och det finns många leverantörer att välja mellan.

Selektiv upphandling

Selektiv upphandling används när organisationen endast vill bjuda in ett antal utvalda leverantörer att delta i upphandlingen. Denna form av upphandling är lämplig när marknaden är mindre och det finns ett antal kvalificerade leverantörer att välja mellan.

Förhandlat förfarande

Förhandlat förfarande används när organisationen vill ha en dialog med leverantörerna innan upphandlingen genomförs. Detta innebär att organisationen kan förhandla med leverantörerna om pris, villkor och leveranssätt. Denna form av upphandling är lämplig när produkten eller tjänsten är unik eller komplex och kräver en djupare dialog med leverantören.

Konkurrenspräglad dialog

Konkurrenspräglad dialog används när organisationen vill ha en djupare dialog med leverantörerna innan upphandlingen genomförs. Detta innebär att organisationen kan diskutera sina behov och krav med leverantörerna och tillsammans utveckla en lösning som passar organisationen. Denna form av upphandling är lämplig när produkten eller tjänsten är unik eller komplex och organisationen behöver hjälp att utveckla en lösning.

Direktupphandling

Direktupphandling används när organisationen har ett akut behov av en produkt eller tjänst och inte har tid att genomföra en öppen eller selektiv upphandling. Denna form av upphandling är lämplig när det finns en leverantör som kan leverera produkten eller tjänsten omedelbart.

Relevanta nyckelord som är kopplade till upphandlingsformer:

  1. Upphandling
  2. Öppen upphandling
  3. Selektiv upphandling
  4. Förhandlat förfarande
  5. Konkurrenspräglad dialog
  6. Direktupphandling

Sammanfattning

Att välja rätt upphandlingsform är en viktig del av inköpsprocessen för organisationer. Öppen upphandling och selektiv upphandling används när det finns många leverantörer att välja mellan, medan förhandlat förfarande och konkurrenspräglad dialog används när produkten eller tjänsten är unik eller komplex och organisationen behöver ha en djupare dialog med leverantörerna. Direktupphandling används när det finns ett akut behov av en produkt eller tjänst.

Genom att välja rätt upphandlingsform kan organisationen säkerställa att de får högsta möjliga kvalitet och leveranssäkerhet till rätt pris. Det är viktigt att ha en god förståelse för de olika upphandlingsformerna och när de är lämpliga att använda.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.