Maximera din kurs: Anställningstid enligt LAS – Allt du behöver veta

Inledning:

När det kommer till anställning och arbetslivet är det viktigt att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter. Anställningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är en sådan aspekt som påverkar både arbetstagare och arbetsgivare. I denna artikel får du en översikt över anställningstid enligt LAS, samt insikt i hur detta kan hjälpa dig att navigera i arbetsmarknaden.

Anställningstid enligt LAS – Vad innebär det?

Anställningstid enligt LAS innebär den tid som en anställd arbetar hos en arbetsgivare. Enligt LAS finns det olika typer av anställningar, såsom tillsvidareanställning, visstidsanställning och provanställning. Dessa anställningsformer påverkar anställningstiden på olika sätt, och det är viktigt att känna till skillnaderna för att förstå sina rättigheter och skyldigheter.

Hur påverkar anställningstid anställningsskyddet?

Anställningstid har en betydande inverkan på anställningsskyddet. Ju längre anställningstid, desto starkare skydd har arbetstagaren enligt LAS. Detta innebär bland annat att vid uppsägning på grund av arbetsbrist är det den anställde med kortast anställningstid som först blir uppsagd. Detta kallas även för “turordningsregler”. Det är även viktigt att veta att anställningstiden påverkar möjligheten till omplacering, ersättning vid uppsägning och andra rättigheter enligt LAS.

Anställningstid och övergång till annan arbetsgivare

Vid övergång av verksamhet till en annan arbetsgivare behåller arbetstagaren sin anställningstid enligt LAS. Detta innebär att den anställde fortsätter att bygga på sin anställningstid hos den nya arbetsgivaren och behåller sina rättigheter och skyldigheter enligt lagen.

Räkna ut din anställningstid

För att räkna ut din anställningstid enligt LAS behöver du summera den totala tiden du har varit anställd hos en arbetsgivare. Det är viktigt att notera att vissa perioder inte räknas med i anställningstiden, såsom studieledighet eller föräldraledighet. Om du är osäker på hur du räknar ut din anställningstid kan det vara bra att kontakta en facklig representant eller juridisk expert för att få hjälp.

Relevanta nyckelord kopplade till kursen:

  1. Anställningstid LAS
  2. Anställningsskydd LAS
  3. Tillsvidareanställning
  4. Visstidsanställning
  5. Provanställning
  6. Turordningsregler

Sammanfattning

Anställningstid enligt LAS är en viktig faktor som påverkar anställningsskyddet för både arbetstagare och arbetsgivare. Genom att förstå hur anställningstid fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter som följer med det, samt hur det påverkar arbetslivet, kan du navigera bättre i arbetsmarknaden och fatta välgrundade beslut kring din anställning.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.